An Iconic Building Links to the City and its Future

Session: BTB Under 100m (Part 1)

Shaun KillaMajed Jakka Al MansooriProject image

Shaun Killa
Design Director, Killa Design
Dubai

Majed Jakka Al Mansoori
Deputy Executive Director, Museum of the Future. Head of Project Management Office, Dubai Future Foundation, Museum of the Future

The Museum of the Future is located on the main arterial spine in Dubai’s central business district. The site was selected due to its ability to connect the Dubai metro and the Emirates Towers retail, commercial, and hotel spaces through the new building’s podium structure, creating a vital pedestrian pathway to link the city to the site.

The project is comprised of three main elements: the green hill, the museum, and the void. The green hill represents the earth, with its roots in place, time, and history. The inspiration for the landscaped hill was to elevate the building in an unobstructed way above the adjacent metro and create greenery in elevation—an uncommon feature in Dubai—where visitors can enjoy a park environment while engaging with the museum. The torus shaped building represents mankind’s ability to innovate and construct the limits of present-day engineering and construction methodology that has been represented in significant structures throughout the ages. A primary inspiration was to create a form that represents the UAE Prime Minister’s vision of the future where the physical building embodies floors and spaces that represent an understanding of the future as we know it today and possibly for the next few years. In contrast, the void created by the building’s shape represents the unknown and those who seek it, and, in the process, innovate and discover new horizons and ideas that help guide humanity towards a better future.

The aspiration was to make the design, the fabrication, and its operational resources as sustainable as possible using innovative technologies. As part of this strategy, the project achieved LEED Platinum certification by using passive solar design, low-energy and low-water engineering solutions, recovery strategies for both energy and water, and by building integrated renewables from an off-site solar farm located on the rooftops of nearby carparks. To reduce solar gain and heat island effect, more than two thirds of the building’s area is situated below the green roof of the podium.

View Building Information on CTBUH.org