High-Performance Standards Dignify the Design: Tokyo Torch Tokiwabashi Tower, Tokyo

Session: A: Best Tall Building Award By Height: 200-299m, Part 2

Naoki TanizawaDaiki KonoKentaro FuruyaProject image

Naoki Tanizawa
Unit Leader, Mitsubishi Estate Corporation

Daiki Kono
Senior Architect, Mitsubishi Jisho Design

Kentaro Furuya
Senior Architect, Mitsubishi Jisho Design

Located within the Tokiwabashi district, the building is adjacent to Tokyo Station, one of the largest terminal stations in Japan, and near other iconic business and commercial districts such as Marunouchi and Nihonbashi. To serve as an international hub for economic activities and strengthen Tokyo’s competitiveness, a large-scale development consisting of two main buildings was envisioned—Tokiwabashi Tower and a 1,280-foot (390-meter) tall Torch Tower, the latter scheduled to be completed in 2027.

The Tokiwabashi Tower is one of the largest in the Tokyo Station area, and it aims to be a next-generation business base that supports diverse work styles and innovation by ensuring high quality office spaces, disaster prevention, and great environmental performance. A new pedestrian network connects the north and south sides of Tokyo Station by an underground walkway between the building and the station at the first basement floor. It also features a large plaza that can be used for various public events like concerts, sports events, and farmers’ markets. Restaurants and retail shops span across the first three floors and have outdoor terraces. The fourth to seventh floors of the building are used for critical equipment and mechanical rooms to enable a performance continuity in inclement weather.. The eighth to 38th floors contain offices.

The site is very narrow and irregularly shaped. To compete as a large-scale office, it was necessary to expand the floor plates of the upper floors. By designing inclined columns extending diagonally from the ground floor, the floors above the eighth floor could be expanded. The façade of the high-rise section is designed for grids to cast shadows, to give the tower an air of dignity befitting of an international financial hub. The idea of sun-shading with the grid is similar to the wooden lattices and shoji screens in Japanese architecture. In the low-rise section, the glass boxes are staggered along the terrace, seamlessly connecting the exterior terrace space and interior space enhancing the activities of people and the bustling atmosphere. Wood materials and ornamental plants also have been placed throughout to create a comfortable common space.

View Building Information on CTBUH.org