Pedestrian and Outdoor Connectivity Built in: Sequis Tower, Jakarta

Session: Track F: Best Tall Building Award By Function: Office, Part 2

  Project image

Presenter to be confirmed
Senior Representative, Farpoint

Presenter to be confirmed
Senior Representative, Kohn Pederson Fox Associates

With an emphasis on performance, the urban context and areas surrounding the site influenced the design for Sequis Tower. Designed as four bundled and deflected “super-tubes” that are nested and offset from one another, this allowed the building’s exterior corners to stretch to the site’s edge and maximize the distance from neighboring towers. The tapering form of the tower base has a dual purpose of being visually pleasing and achieving greater structural stability in an active seismic zone. At ground level, adjacent sites are linked by a richly landscaped pedestrian street and connects the new building and the existing Sequis Center. This greatly enhances the potential of a successful retail environment at the base of the building, which draws in users from neighboring sites as well as the office tower itself.

The bundled and stepped massing of the tower allows for vertical gardens to occur at varying heights, granting users access to outdoor terraces and the opportunity to take advantage of natural breezes. The pinwheel arrangement of the massing maximizes corner offices on typical floors as well as views in all directions from the SCBD. At the top of the tower, the tubes vary in height to form multiple sky-terraces connected to the office space within and overlook the city. The design frees the ground plane from encircling roadways and provides pedestrian-oriented green space, activated by restaurants that open onto exterior terraces. The building received LEED Platinum-certification.

View Building Information on CTBUH.org